..

..

Translate

SELAMAT DATANG KE BLOGGER SETIA HUJUNG NYAWA...

Sabtu, 21 Disember 2013

PERKHIDMATAN PRAMUSAJI - FRENCH SERVICE – DESSERT (Fruit Flam Bee).


FRENCH SERVICE – DESSERT (Fruit Flam Bee).


1


v  Guriedon akan disediakan terlebih dahulu. Lengkapkan peralatan untuk membuat menu dessert fruit flam bee.
Peralatan

ü  Gueridon
ü  Cutting board
ü  Knife
ü  Orange juice
ü  Honey
ü  Butter
ü  Brown sugar
ü  Castor sugar
ü  Sautee pan
ü  Appetizer plate
ü  Serving gear
ü  BB plate

Penyediaan bahan mentah

ü  1 hingga 2 pisang (potong memanjang)
ü  2 hingga 3 keping nenas (nenas dibuang kulit dan bahagian terasnya, kemudian dipotong bulat),
ü  2 hingga 3 keping crepe (crepe dimasak dahulu dan di disejukkan)
ü  10 gm mentega
ü  20 gm gula halus
ü  1 cawan perahan jus oren










2

v  Panaskan pan, masukkan butter dan tuggu sehingga cair. Taburkan gula pasir. Sebatian tadi dikacau hingga menjadi caramel dengan menggunakan api serdahana.








3

v  Tinggikan nyalaan api masukkan fruit tuang jus oren sambil sengetkan pan.

v  Gula dikacau sehingga larut menjadi tekstur sos.

v  Masukkan sedikit sparkling juice dan terbalikkan pisang dengan berhati – hati.




4


v  Hidangkan diatas dessert plate dan hias bersama Ala Mode ( Topping Ice – cream)







yazidkamaruddin
FB : https://www.facebook.com/muhammad.kamaruddin.7

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular