FRENCH SERVICE – MAIN COURSE (Chicken Carving).
1
v
Sediakan peralatan-peralatan yang lengkap sebelum membuat chicken carving
di gueridon. Tunggu sehingga ayam yang telah di panggang dan bawa ke
gueridon. Setelah ayam yang sudah siap di panggang di letakkan di gueridon
dan tolak terus gueridon di table guest.
|
v
Angkat ayam dengan mengunakan service gear atau carving knife dan carving
fork dan toskan atau buangkan air jus lebihan dari ayam. Tanggalkan tali atau
trussing pada ayam. Potong kepala ayam dan punggung ayam dan pindahkan ke
dalam triming plate. (kedudukan gueridon perlulah berada di belakang guest dan
ia nya dapat di lihat dengan jelas oleh kesemua guest).
|
3
v
Trimkan isi buat potongan di bahagian tengah (tulang lembut). Buat
potongan atas kulit
di sekeliling paha. dibahagian dada ayam tersebut
di cucukkan dengan fork. Lengkapkan
peroses pemotongan di bahagian tegah
ayam dengan knife. potong kepak ayam tersebut bersama.
v
Teruskan dengan
menggunakan kaedah yang sama dengan bahagian tengah ayam tanpa mengeluarkan
fork.
|
4
v
selepas siap permotongan ayam tadi asingkan kepak dan kaki dari badan
ayam dan letakkan ia kedalam silver ovel plate. Pastikan kerja yang di
jalankan hendak lah sentiasa bersih dan kemas.
|
5
v
Hidangkan ke atas plate cara hidang di atas plate juga memainkan peranan
kerana apa bila kita mahu menghidangkan sesuatu kepada guest perlulah dalam
keadaan kemas. Dengan meletakkan starch di atas plate dan vege di sebelah
kanan. Meet item di sebelah bawah dan diserikan dengan sos.
yazidkamaruddin
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan