FRENCH SERVICE – DESSERT (Fruit Flam Bee).
1
v Guriedon akan disediakan terlebih dahulu. Lengkapkan
peralatan untuk membuat menu dessert fruit flam bee.
Peralatan
ü Gueridon
ü Cutting
board
ü Knife
ü Orange
juice
ü Honey
ü Butter
ü Brown
sugar
ü Castor
sugar
ü Sautee pan
ü Appetizer
plate
ü Serving
gear
ü BB plate
Penyediaan
bahan mentah
ü 1 hingga 2
pisang (potong memanjang)
ü 2 hingga 3
keping nenas (nenas dibuang kulit dan bahagian terasnya, kemudian dipotong
bulat),
ü 2 hingga 3
keping crepe (crepe dimasak dahulu dan di disejukkan)
ü 10 gm
mentega
ü 20 gm gula
halus
ü 1 cawan
perahan jus oren
|
2
v Panaskan pan, masukkan butter dan tuggu sehingga cair.
Taburkan gula pasir. Sebatian tadi dikacau hingga menjadi caramel dengan
menggunakan api serdahana.
|
3
v Tinggikan nyalaan api masukkan fruit tuang jus oren sambil
sengetkan pan.
v Gula dikacau sehingga larut menjadi tekstur sos.
v Masukkan sedikit sparkling juice dan terbalikkan pisang
dengan berhati – hati.
4
|
v Hidangkan diatas dessert plate dan hias bersama Ala Mode ( Topping Ice – cream)
|
yazidkamaruddin
FB : https://www.facebook.com/muhammad.kamaruddin.7
Tiada ulasan:
Catat Ulasan