FRENCH SERVICE – APPTIZER (Toasing Salad).
1
v Sebelum melakukan kerja untuk menyerdiakan sajian
TOASING SALAD Sediakan peralatan-peralatan di gueridon dengan lengkap supaya
tidak melakukan kerja berulang kali. Contoh peralatan appetizer yang ada di gueridon trolley ialah mixing
bowl, wooden spoon, service gear, appetizer plate, service cloth, condiment
bowl, tea spoon dan paper griender. Selepas
itu mulakan dengan Sediakan sayuran hijau (vinaigrette) yang segar dan
di basuh dengan bersih.
v Cara untuk
membuat toasing salad mula-mula Campurka minyak bersama mastard dan kacaukan. Seterusnya letakkan sedikit pepper kedalam campuran tersebut.
2 |
v
Ambil sayuran hijau menggunakan service
gear dan letakkan ke dalam tossing bowl. Pelbagaikan warna sayuran untuk
memberikan hidagan anda kelihatan cantik dan menarik
3 |
v Vinaigrette
yang telah dicampu Cuka, Mastard, Seoning, Beef bacon, dan Gerkin tadi
bersama sayuran hijau.
4 |
v Gaul rata
dengan mengunakan wooden spoon. Pastikan jangan gaul dengan terlalu kuat
kerana apa bila kita gaul dengan terlalu kuat ianya akan meyebabkan sayuran
(salad) patah, kekuranggan vitamin dan tidak cantik untuk di hidangkan ke
dalam plate.
5 |
seterusnya
hidangkan keatas appetizer plate, hias dengan chopped bacon. Dan sedia untuk di
hidangkan ke hadapan guest.
yazidkamaruddin
Tiada ulasan:
Catat Ulasan