FRENCH SERVICE – SOUPS (Serving Soup).
1
v
Sediakan peralatan-peralatan yang lengkap di gueridon. Contoh peralatan
yang perlu ada untuk melakukan serving
soup ialah soup plate, soup tureen and cover, soup ladle, underliner (BB
plate, appetizer plate), condiment (parsley), french baglette dan service
tray. Selepas itu tunggu sehinga soups yang telah di masak dan bawa ke
gueridon. Setelah soups yang sudah siap di masak di letakkan di gueridon dan
tolak terus gueridon di table guest.
|
2
v Letakkan
soup plate atau soup cup diatas underliner disebelah soup. sebelum tuangkan
soup ke dalam soup plate atau soup cup kacau dahulu soup dengan mengunakan
ladle supaya wap yang terkumpul di dalam soup dapat di keluarkan (sebatikan
soup) .
|
3
v
Senduk berhati-hati soup ke mangkuk sajian sebelum
tuangkan soup ke dalam soup plate atau soup cup. Soup yang di senduk itu
perlu lah di pusingkan terlebih dahulu ikut arah jam. Kerana di pusingkan terlebih dahulu ikut arah jam
supaya megelakkan soup tertitis atau tertumpa ketika di letakkan ke dalam
plate.
|
4
v
Sup yang di senduk tadi di letakkan ke dalam soup plate atau soup cup
dialaskan underliner. Selepas itu
bersihkan dengan lap soup plate atau soup cup dengan mengunakan wiping cloth
|
5
v Selepas senduk soup terlebih dahulu serving bread
dahulu letak diatas BB plate tetamu mulakan guest Wanita dahulu dengan ikut arah jam. sambil menyebut “excuse me
sir / madam” .
|
6
v Baru lah mula dengan serving soup mulakan guest Wanita dahulu dengan ikut arah jam. sambil menyebut “excuse me
sir / madam” dan Sebelum beredar, ucap kepada guest “enjoy your soup sir / madam”. Sambil senyum J
yazidkamaruddin
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan