TEKNIK
MEMBAWA GLASSWARE DENGAN TANGAN.
Kaedah membawa glassware dengan tangan:
(sebelum operasi)
1.
Pusing
tapak tangan kiri menghadap atas.
2.
Selitkan
batang goblet menghadap kebawah diantara ibu jari dan jari telunjuk.
3.
Tambah
goblet kedua diantara jari telunjuk dan jari tengah.
4.
Selitkan
goblet tetiga diantara jari manis dan jari tengah.
5.
Tambah
goblet keempat diantara jari manis dan jari kelingking.
6.
Gelas
seterusnya disusun mengikut turutan gelas pertama tadi dan diikuti gelas
seterusnya. Factor fizikal amat penting kerana saiz tapak tangan mempengaruhi
kestabilan goblet yang dibawa.
|
||||
Kaedah membawa glassware dengan service
tray: (semasa operasi)
1.
Buka luas
tapak tangan kiri.
2.
Letak tray
diatas tapak tangan, imbangkan pada paras siku.
3.
Susun
gelas tadi sama rata dengan meletakkan gelas dibahagian tengah dahulu diikuti
gelas dibahagian luar tray.
|
||||
kaedah menggantikan glassware dimeja
tetamu:
1.
Sediakan
gelas bersih, letak diatas service tray seperti kaedah membawa glassware.
2.
Bawa
service tray ke meja tetamu.
3.
Ucap,
“excuse me sir/madam”.
4.
Letakkan
gelas bersih disebelah gelas kotor dan kemaskan gelas kotor dari meja tetamu
ke service tray.
5.
Beredar
dari meja tetamu dan letakkan gelas kotor tadi di steward area.
CARRYING PLATE
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan